22 Απριλίου 2020
Έκλεισε τα σύνορα για μετανάστες
Απαγόρευση μετανάστευσης στις ΗΠΑ για τουλάχιστον 60 μέρες επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας το σχετικό διάταγμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει την απόφασή του σχεδόν 24 ώρες νωρίτερα.Η απαγόρευση μετανάστευσης στις ΗΠΑ, όπως προβλέπει το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, είναι για δυο μήνες, αρχικά, και αφορά όσους θέλουν να πάρουν πράσινη κάρτα (σ.σ. άδεια μόνιμης παραμονής) κι όχι όσους βίζα προσωρινής διαμονής και εργασίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει το διάταγμα πιθανόν μέσα στην ημέρα αλλά μίλησε γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ.
Δεν θα έχει εφαρμογή για τους εποχικούς εργαζόμενους, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά αφορά όσους επιδιώκουν να πάρουν πράσινη κάρτα, ενώ θα προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις.
«Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες πρόκειται να διεκδικήσει δεύτερη τετραετή θητεία.
Διαβεβαιώνοντας πως «η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική», επέμεινε πως «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».
Δεν τυχαίος ο χρόνος που ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει το διάταγμα για την απαγόρευση μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Το 2016 κέρδισε τις εκλογές και χάρη στην υπόσχεσή του να μειώσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.
«Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η χρονική στιγμή της λήξης της ισχύος του. Αυτή θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.
Η ανεργία γονατίζει τις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με ανεργία που φάνταζε αδιανόητη όταν ξεκινούσε η χρονιά, καθώς στους καταλόγους των ανέργων έχουν γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες 22 εκατομμύρια νέες εγγραφές. Η δραστηριότητα παρέλυσε λόγω των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Κατά επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ χορήγησαν άδειες μόνιμης παραμονής σε 557.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2019. Οι άδειες προσωρινής διαμονής και εργασίας ανήλθαν σε 462.000, μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με τις 617.000 βίζες που είχαν χορηγηθεί το 2016.
Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ επέβαλε περιορισμούς στην είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών από την Κίνα, προτού απαγορεύσει τα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης στα μέσα Μαρτίου.
Οργή για τον Ντόναλντ Τραμπ
Το μέτρο που ανήγγειλε ο Τραμπ πυροδότησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο, που εκλέγεται στο Τέξας, κατήγγειλε έναν ελιγμό με «σκοπό να εκτραπεί η προσοχή από την αποτυχία του Τραμπ να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού». Μίλησε για «απόφαση αντάξια αυταρχικού καθεστώτος, που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια κρίση ώστε να προωθήσει το αντιμεταναστευτικό πρόγραμμά του».
Ο Τζέρι Νάντλερ, άλλος βουλευτής των Δημοκρατικών, στηλίτευσε το ότι ο πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κρίσης. «Η πραγματικότητα είναι πως πολλοί μετανάστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μας προστατεύουν: γιατροί, νοσοκόμες, οικιακές βοηθοί-νοσοκόμες, εργάτες γης, εργαζόμενοι στην εστίαση», αντέτεινε.
Το διάταγμα που ετοιμάζει ο Τραμπ αναγγέλλεται εξάλλου μια μακρά δικαστική μάχη, που θα συγκεντρώσει πολλή προσοχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο με αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες προσέφερε σημαντικές νίκες στην κυβέρνηση του Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. Πριν από έναν μήνα, επέτρεψε να συνεχιστεί η πολιτική που επέτρεψε την επαναπροώθηση στο Μεξικό 60.000 και πλέον αιτούντων άσυλο.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.candiadoc.gr/2020/04/22/paysi-tis-metanasteysis-60-imeres/#.XqCB1j9S-Uk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου