Οι δισεκατομμυριούχοι της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι χάρη στον κορονοϊό...
Του Giacomo Tognini
Αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 11 Μαρτίου το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού ως παγκόσμια πανδημία, οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο κατέρρευσαν και ο Dow Jones βίωσε το χειρότερο sell-off από το 1987. Έκτοτε βέβαια οι αγορές έχουν ανακάμψει εν μέρει. Ωστόσο, υπάρχει και μια κατηγορία εταιρειών που όχι μόνο δεν επλήγει από τον κορονοϊό, αλλά αντίθετα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα, καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία: πρόκειται για εισηγμένες εταιρείες του τομέα υγείας που έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για την ανάπτυξη εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών τεστ κατά του COVID-19. Οι μετοχές τους έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο τις τελευταίες επτά εβδομάδες - δημιουργώντας έναν νέο δισεκατομμυριούχο και "αβγατίζοντας” τις περιουσίες τουλάχιστον εννέα ακόμη μελών του εκλεκτού αυτού κλαμπ.
Ο πλέον ευνοημένος από την πανδημία του κορονοϊού, είναι ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Moderna, με έδρα τη Μασαχουσέτη, η οποία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε δοκιμές σε ασθενείς ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού, στις 16 Μαρτίου στο Σιάτλ, γεγονός που του άνοιξε την πόρτα για το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Όταν ο ΠΟΥ κήρυξε την έως τότε επιδημία του κορονοϊού πανδημία, η καθαρή περιουσία του Bancel εκτιμάτο περίπου στα 720 εκατ. δολάρια. Έκτοτε όμως, η μετοχή της Moderna έχει καταγράψει ράλι, κερδίζοντας 109% και υπερδιπλασιάζοντας την περιουσία του Bancel σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Ο Γάλλος Bancel έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα των δισεκατομμυριούχων για πρώτη φορά στις 2 Απριλίου, όταν η είδηση πως η εταιρεία του ξεκινά δοκιμές για τη φάση ΙΙ του εμβολίου της οδήγησε σε "άλμα” τη μετοχή της Moderna.
Ο Bancel αποτελεί τον πλέον κερδισμένο σε όρους ποσοστιαίας μεταβολής, καθώς είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 109% τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Ακολουθεί, αν και με μεγάλη διαφορά, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας Gustavo Denegri, η καθαρή περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 32% ή κατά 1,1 δισ. δολάρια, χάρη στο ποσοστό 45% που κατέχει στην ιταλική εταιρεία βιοτεχνολογίας DiaSorin.
Από πλευράς ποσών, οι πλέον κερδισμένοι είναι ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Alain Mérieux, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής διαγνωστικών τεστ BioMérieux (όπου ο Bancel της Moderna ήταν διευθύνων σύμβουλος έως το 2011) και ο Seo Jung-Jin, διευθύνων σύμβουλος της νοτιοκορεατικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Celltrion. Αμφότεροι έγιναν πλουσιότεροι κατά περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε σχέση με τις 11 Μαρτίου.
Η BioMérieux και η DiaSorin εξάλλου αποτελούν δύο από τους βασικούς συμμετέχοντες στην "κούρσα” για τη διεύρυνση των διαγνωστικών ελέγχων για νοσούντες από τον COVID-19, καθώς αμφότερες κυκλοφόρησαν σχετικά τεστ στα τέλη Μαρτίου.
Οι 10 δισεκατομμυριούχοι που κέρδισαν από την πανδημία
Οι 10 δισεκατομμυριούχοι του τομέα Υγείας που αναφέρονται, προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες, ενώ μόνο δύο εξ αυτών είναι Αμερικανοί: ο Leonard Schleifer και ο George Yancopoulos της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, με έδρα το Τάριταουν της Νέας Υόρκης.
Αναλυτικά οι 10 άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να "αυγατίζουν” μετά τις 11 Μαρτίου, χάρη στους δεσμούς τους με εταιρείες που συμμετέχουν στη "μάχη" για την καταπολέμηση του κορονοϊού, είναι οι εξής:
Stéphane Bancel
Υπηκοότητα: Γάλλος
Καθαρή περιουσία: 1,5 δισ. δολάρια (αύξηση 109% από τις 11 Μαρτίου)
Πηγή: Εταιρεία Moderna
Καθαρή περιουσία: 1,5 δισ. δολάρια (αύξηση 109% από τις 11 Μαρτίου)
Πηγή: Εταιρεία Moderna
Ο Bancel κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Moderna Therapeutics, με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, από το 2011, οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της BioMérieux. Είναι κάτοχος ποσοστού 9% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση ύψους έως 483 εκατ. δολαρίων από το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου της κατά του COVID-19. Σύμφωνα με τον Bancel, το εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί σε εργαζόμενους του τομέα υγείας για επείγουσα χρήση, έως το φθινόπωρο του 2020.
Gustavo Denegri
Υπηκοότητα: Ιταλός
Καθαρή περιουσία: 4,5 δισ. δολάρια (αύξηση 32%)
Πηγή: Εταιρεία DiaSorin
Καθαρή περιουσία: 4,5 δισ. δολάρια (αύξηση 32%)
Πηγή: Εταιρεία DiaSorin
Ο Denegri σπούδασε χημικός και σήμερα κατέχει το 45% της ιταλικής εταιρείας βιοτεχνολογίας DiaSorin, παρότι δεν ξεκίνησε την καριέρα του από τη φαρμακευτική βιομηχανία: σημείωσε την πρώτη αξιοσημείωτη επιτυχία του το 1985, όταν συγχώνευσε την Gruppo Pro-Ind, την εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτου που ίδρυσε τη δεκαετία του 1970, με την Piaggio, κατασκευάστρια του εμβληματικού μοντέλου Vespa. Η DiaSorin, την οποία ο Denegri απέκτησε το 2000, έχει κυκλοφορήσει διαγνωστικά τεστ που βασίζονται στη λήψη επιχρίσματος αλλά και τεστ αντισωμάτων για τον COVID-19 - τα νέα τεστ αντισωμάτων της εταιρείας, που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο, διανέμονται σήμερα σε διάφορες περιφερειακές κυβερνήσεις στην Ιταλία. Η DiaSorin διαθέτει εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Seo Jung-Jin
Υπηκοότητα: Νοτιοκορεάτης
Καθαρή περιουσία: 8,4 δισ. δολάρια (αύξηση 22%)
Πηγή: Εταιρεία Celltrion
Καθαρή περιουσία: 8,4 δισ. δολάρια (αύξηση 22%)
Πηγή: Εταιρεία Celltrion
Ο Seo είναι συνιδρυτής της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Celltrion με έδρα τη Σεούλ, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2008. Η εταιρεία εργάζεται ακατάπαυστα τόσο για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ όσο και πιθανής θεραπείας για τον κορονοϊό, και αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές σε ασθενείς το τρίτο τρίμηνο του 2020. Το γρήγορο διαγνωστικό τεστ της Celltrion, το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να παρέχει αποτελέσματα σε μόλις 15-20 λεπτά, προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.
Alain Mérieux
Υπηκοότητα: Γάλλος
Καθαρή περιουσία: 7,6 δισ. δολάρια (αύξηση 25%)
Πηγή: Εταιρεία BioMérieux
Καθαρή περιουσία: 7,6 δισ. δολάρια (αύξηση 25%)
Πηγή: Εταιρεία BioMérieux
Ο Mérieux ίδρυσε την εταιρεία BioMérieux το 1963 και αποτελεί τον βραχίονα στον τομέα των διαγνωστικών τεστ του ιατρικού ομίλου Institut Mérieux, που ιδρύθηκε από τον παππού του Mérieux, Marcel, το 1897. Σήμερα, την εταιρεία διευθύνει ο γιος του Alain, Alexandre, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Το διαγνωστικό τεστ για τον COVID-19 που έχει αναπτύξει η BioMérieux, και κυκλοφόρησε στα τέλη Μαρτίου, μείωσε τον χρόνο διάγνωσης του ιού στα 45 λεπτά.
Maja Oeri
Υπηκοότητα: Ελβετή
Καθαρή περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια (αύξηση 10%)
Πηγή: Εταιρεία Roche
Καθαρή περιουσία: 3,2 δισ. δολάρια (αύξηση 10%)
Πηγή: Εταιρεία Roche
Η Maja Oeri είναι απόγονος του Fritz Hoffmann-La Roche, ιδρυτή του ελβετικού κολοσσού των φαρμάκων Roche, που χρονολογείται από το 1896. Είναι κάτοχος περίπου του 5% των μετοχών της εταιρείας. Η Roche ανακοίνωσε στις 19 Μαρτίου ότι ξεκίνησε την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών του φαρμάκου της κατά της αρθρίτιδας tocilizumab ως θεραπεία σε ασθενείς με COVID-19 στις ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει αναπτύξει επίσης ένα νέο τεστ ορού αίματος, το οποίο ανιχνεύει αντισώματα σε άτομα που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό και σχεδιάζει να το διαθέσει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις αρχές Μαΐου.
Leonard Schleifer
Υπηκοότητα: Αμερικανός
Καθαρή περιουσία: 2,2 δισ. δολάρια (αύξηση 11%)
Πηγή: Εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals
Καθαρή περιουσία: 2,2 δισ. δολάρια (αύξηση 11%)
Πηγή: Εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals
George Yancopoulos
Υπηκοότητα: Αμερικανός
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια (αύξηση 14%)
Πηγή: Εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals
Καθαρή περιουσία: 1,2 δισ. δολάρια (αύξηση 14%)
Πηγή: Εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals
Ο διευθύνων σύμβουλος της Regeneron Pharmaceuticals, Leonard Schleifer, ίδρυσε τη φαρμακοβιομηχανία που εδρεύει στο Τάριταουν της Νέας Υόρκης το 1988. Ο George Yancopoulos εντάχθηκε στο δυναμικό της το επόμενο έτος, αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής στο τμήμα επιστημονικών ερευνών. Στις 16 Μαρτίου, η Regeneron ξεκίνησε κλινικές δοκιμές με το φάρμακό της κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας sarilumab σε ασθενείς με COVID-19 στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία Sanofi. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις δοκιμές της φάσης ΙΙ έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου μειώνει γρήγορα έναν βασικό δείκτη φλεγμονής, οπότε η εταιρεία πέρασε στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα συνεχιστούν και τον Μάιο.
Thomas Struengmann
Υπηκοότητα: Γερμανός
Καθαρή περιουσία: 6,9 δισ. δολάρια (αύξηση 11%)
Πηγή: Εταιρεία BioNTech
Καθαρή περιουσία: 6,9 δισ. δολάρια (αύξηση 11%)
Πηγή: Εταιρεία BioNTech
Andreas Struengmann
Υπηκοότητα: Γερμανός
Καθαρή περιουσία: 6,9 δισ. δολάρια (αύξηση 11%)
Πηγή: Εταιρεία BioNTech
Καθαρή περιουσία: 6,9 δισ. δολάρια (αύξηση 11%)
Πηγή: Εταιρεία BioNTech
Τα δίδυμα αδέλφια Struengmann μπήκαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων το 2005, όταν πώλησαν την εταιρεία τους γενόσημων φαρμάκων Hexal στη Novartis έναντι σχεδόν 7 δισ. δολαρίων. Σήμερα, αμφότεροι επενδύουν σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω της εταιρείας επενδύσεων Santo Holding που έχουν ιδρύσει στην Ελβετία, αλλά το μεγαλύτερο "στοίχημά” τους είναι η ανερχόμενη εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, που εδρεύει στο Μάιντζ της Γερμανίας. Η BioNTech συνεργάζεται με τη Pfizer και τη Fosun Pharmaceuticals για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού - οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς ξεκίνησαν στη Γερμανία στις 23 Απριλίου και η εταιρεία σχεδιάζει να τις επεκτείνει στις ΗΠΑ, αλλά αναμένει τη σχετική έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Li Xiting
Υπηκοότητα: Σιγκαπούρη
Καθαρή περιουσία: 12,6 δισ. δολάρια (αύξηση 1%)
Πηγή: Εταιρεία Mindray
Καθαρή περιουσία: 12,6 δισ. δολάρια (αύξηση 1%)
Πηγή: Εταιρεία Mindray
Από την ίδρυσή της το 1991, από τον Li Xiting, ο γίγαντας ιατρικών συσκευών Mindray Medical International με έδρα τη Σεντζέν, έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό ιατρικού εξοπλισμού στην Κίνα. Η Mindray συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα, τριπλασιάζοντας την παραγωγή αναπνευστήρων στο εργοστάσιό της σε 3.000 συσκευές τον μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου. Η εταιρεία έχει δωρίσει ιατρικές συσκευές αξίας 4,6 εκατ. δολαρίων -συμπεριλαμβανομένων και αναπνευστήρων- σε νοσοκομεία ανά τον κόσμο, ειδικά σε περιοχές που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, όπως η Ουχάν και η βόρεια Ιταλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια